Överbokning är en term för när en hostingleverantör säljer mer bandbredd och diskkapacitet än vad de fysiskt har. De flesta webbsidor använder inte alla resurser som tilldelas av deras leverantör, vilket resulterar i att leverantören har överbliven bandbredd och kapacitet varje månad. Ibland tar leverantörerna en risk genom att sälja överbliven kapacitet till andra kunder för att maximera förtjänsten. Detta är överbokning.
Överbokning av webbhotell i praktiken
För att ge dig ett bättre exempel på överbokning, kommer vi att sätta upp ett typiskt scenario som är vanligt inom branschen. Låt oss anta att hostingleverantör X har 100GB diskkapacitet och 1500GB bandbredd ledigt att sälja varje månad. De erbjuder endast ett paket som inkluderar 5GB diskkapacitet och 75GB bandbredd per kund. Detta betyder att de kan ha totalt 20 kunder.
De flesta kunderna använder inte sin månadsranson och kommer därför att ha såväl oanvänd diskkapacitet som bandbredd. Låt oss anta att varje kund använder i genomsnitt endast 80% av deras tilldelade resurser och lämnar 20GB diskkapacitet och 300GB bandbredd oanvänt. Det resterande utrymmet är tillräckligt för att hostingleverantören kan lägga till 4 nya kunder till sin server för att skapa större vinst utan extra kostnad. I verkligheten är dessa siffror ofta mycket lägre – kanske 10-20%. Ju generösare paket, ju lägre utnyttjas de i genomsnitt vilket ger ännu mer utrymme för en kraftig överbokning.
Problemen med överbokning av webbhotell
Det finns bara en vinnare när överbokning används, hostingleverantören. De gör i själva verket direkt vinst på varje kund de får utöver vad de kan hantera, medans kunderna får en sämre service.
En server kan vara byggd för att hosta 500 webbsidor och överföra 5000GB av bandbredd, men i praktiken så är det inte alltid så enkelt. Servrar som hanterar välbesökta forum, webbsidor med mycket innehåll, databaser eller skript som använder processorintensiv kod, gör att andra webbsidor på servern drabbas av minskad prestanda. Dessa problem är särskilt vanliga under högtider och ”peak-hours” för internet trafik (17-21). Överbokning kan då resultera i att en webbsida får eller ökar tiden för att ladda sidor vilket direkt kan påverka försäljning. Om du exempelvis driver en webbshop så kommer den mest lönsamma tiden att vara runt högtider som jul exempelvis. Om du väljer en hostingleverantör som tillämpar överbokning kan detta dramatiskt medföra minskade intäkter om din webbsida inte laddar tillräckligt fort eller får time out när dina kunder ska använda den.
Virtuella privata servrar och webbhotell – olika typer av delad hosting.
Två hostingalternativ som är vanliga är virtuella privata servrar, VPS, och webbhotell. Båda är exempel på delad hosting där resurser delas och överbokning är normen.
Kunder som kanske behöver mer resurser speciella tidpunkter på dagen kan påverka din tjänst. De är också kända som ”dåliga grannar”, att hosta din sida genom att använda delad hosting kan påverka din webbsida på följande vis:
- Långsammare responstid
- SEO – lägre positioner på Google
- Ökar webbsidans avvisningsfrekvens (besökare lämnar när sidor laddar långsamt.
- Tidvis nertid. Sidan svarar inte alls, det blir en timeout.
Om du driver ett företag med en delad hosting på ett webbhotell lämnar du mycket till slumpen. Du kan inte själv påverka, förutse eller veta när dina grannar kommer få spikar i sina resurser. Du kan inte heller som regel göra något åt det. I alla fall inte snabbt.
VPS-servrar och cloudservrar – har fördelar över webbhotell. De delar inte allt med sina granner och det finns möjligheter att separera och isolera resurser. Tyvärr finns det fortfarande problem. Som regel sätts inte dessa regler på ett hårt sätt, eftersom det går att tjäna pengar på överbokning. Det gör att man även på en VPS ofta upplevera att man inte får den prestanda man behöver eller den resurser man tror sig ha köpt.
De flesta VPS-hostingleverantörerna implementerar inte ’throttle limits’ under högbelastning, kunder som utnyttjar servern med tunga förfrågningar kommer därmed att påverka din webbsidas prestanda. ”CPU Steal” är ett sånt värde som visa hur mycket cpu kapacitet som har upptagits av ’dåliga grannar’. Andra resusrser såsom lagring och nätverk delas av alla kunder, om flera användare behöver läsa och skriva på samma gång, kan diskprestandan eller nätprestandan påverka andra kunders prestanda. Detta är väldigt problematiskt för exempelvis databaser eller videostreaming.
Översäljer Rackfish sin kapacitet?
Hur vågar du ens ställa den frågan?! Jag bara skojar, det är en väldigt viktig fråga att ställa och ett måste att ställa när man ska välja hostingleverantör. Rackfish översäljer inte och vår hostingstruktur är designad att maximera kundupplevelsen. Vår processorkapacitet, minnesanvändning såväl som nätverkskapacitet och diskutrymme för varje kund är isolerad, vilket betyder att det är omöjligt för andra användare att komma åt eller utnyttja dina resurser, vilket leder till att man inte får ”dåliga grannar”. CPU-Steal behöver man inte bekymra sig om och vi har dessutom automatiserat det hela.
Även vi försöker utnyttja resurserna optimalt. En kund går sällan på full prestanda dynget runt. En server klarar som regel att hanter många kunder. Men vad händer när det helt plötsligt blir trångt? Jo, våra kluster med maskiner övervakas hela tiden efter prestandabovar. Innan en maskin blir överbelastad så balanserar övervakningen automatiskt resurserna så att prestandan blir optimal för alla. Det är här överbokningen kommer in. Eftersom vi har tillgång till de resurser vi sålt (vi har inte överbokat) så går det alltid att balansera resurserna så att alla få rsin kapacitet. Dåliga grannar är inte ett problem. Inte eller CPU-Steal utan vi ser alltid till att leverera hög och jämn kapacitet.
Med Rackfish kommer din webbsida att köras med optimal prestanda dygnet runt, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året.
Om du har några andra frågor om overselling, VPS, delad hosting eller våra egna tjänster skicka oss ett mail, vi hjälper mer än gärna till!